Så hinner du med julen…

Kattmys

Så hinner du med julen!

5 knep – så slipper du julstress!

Hantera din julpanik!

Så skyddar du barnen från julstressen!

I juliga magasin och i TV-rutan dyker dem upp, de stressfria tipsen. Ju närmare julafton desto värre blir det. Överallt när man möter människor i juletid frågar vi varandra om vi är klara med julklapparna, har ni köpt julmaten? Känns det stressigt? Hinner ni med allt? HUR hinner ni med allt?

Vi är bra på det där, att ge varandra ångest. De juligaste, gulligaste pysslen och baken tävlar med varandra på Facebook, glada familjer tar selfies bland juleljus på Liseberg och bland glöggkoppar på julmarknaden. Självklart ska man också ha gjort en egen julkalender med 24 små unika ekologiska paket till varje barn, och kanske till och med till någon vän man vill skämma bort.

Mycket ska göras och bockas av, hamsterhjulet snurrar. Ibland kan hela december kännas lite lätt hysterisk och jag tror att det är viktigt att hoppa av hamsterhjulet ibland och fråga sig varför man gör allt detta. För vem?

Ibland funderar jag på vilket budskap man sänder ut till sina barn.
Var det så här hetsigt när jag var liten? Jag minns det inte så alls. Jag minns aldrig att folk pratade om stress dagligen, att man nästan skröt om hur jäktigt ens liv är, hur mycket man hade på jobbet, hur många aktiviteter som var inplanerade. Jag minns det inte så alls.

Jul är mysigt och jag älskar allt som det innebär!
Men jag gillar också lagom, jag satsar på hur det känns i kropp, hjärta och själ just nu. Vad orkar min familj med? Vad vill vi göra?

Jag tror att barnen skulle tycka det var skitkul att bara baka pepparkakor, en enda gång innan jul. En enda gång, med en lugn och avkopplad mamma som är helt närvarande. Om man själv är så stressad så rösten går upp i falsett, stubinen är kort och den mysiga pysselstunden bara förvandlas till tjafs och bråk. Ja, då kanske det är bäst att bara strunta i det istället. Bara göra det lilla man faktiskt VILL och ORKAR. Det räcker.

Istället för att hinna med allt det där man tycker man BORDE göra som typ; eget pepparkakshus, check, mozartkulor, check, handgjorda julkort, check, julmarknad, check, Jul på Liseberg, check, julmys med kompisar, check, julbak med farmor och mormor, check, julgranspyntning, check, check, check….

I år hoppar vi över handgjorda julkort, glöggfester och hembakade lussekatter. Vi köpte en jätte dum sockrig godisfylld julkalender och istället för att klä in huset med juleljus för tusentals kronor har vi gått kvällspromenader med ficklampa och beundrat andras juliga hus. Det är inte så dumt det heller.

God Jul!

Pepparkaksbak

Kattmys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: