Virkat bokmärke i mormorsrutor ministyle

Virkat bokmärke i mormorsrutor

För några månader sedan gjorde jag min första mormorsruta! Har man väl börjat kan man nästan inte sluta. De är så härliga att göra och det finns nästan inga begränsningar på vad det kan bli. Kuddar, grytlappar, klänningar, dukar, filtar, stolsdynor, tofflor….

Av någon anledning gjorde jag ett litet bokmärke, ett mini-lapptäcke av små små mormorsrutor. Jag har virkat rutorna med broderigarn som jag delat till tre trådar för att passa den pyttelilla virknålen jag hittade hemma. Den var inte större än en synål så det blev pilligt som fasen! Vet inte om jag orkar göra om det : )

Jag har gjort ”halva” mormorsrutor, egentligen ska man virka ytterligare 2 varv men för att få dem extra små valde jag bort det. Mina rutor blev ca 1×1 cm. Hela bokmärket blev 2 x 5 cm.

Gör så här:
1. Lägg upp 6 luftmaskor (lm) och slut till en ring med en smygmaska (sm) i 1:a lm.
Varv 1: 3 lm, 2 stolpar (st) om ringen, *3 lm, 3 st om ringen* – 3 gånger, 3 lm. Avsluta med sm i 3:e lm.
Varv 2: Börja med en ny färg i valfri luftmaskmaskbåge (lmb). 3 lm, 2 st, 3 lm, 3 st om lmb, *1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st i nästalmb* – 3 gånger, 1 lm. Avsluta med sm i 3:e lm.

2. Virka 7 rutor till.

3. Virka ihop alla rutorna med fasta maskor. Virka en kant runt hela filten med fasta maskor.

Virkat bokmärke i mormorsrutor

Virkat bokmärke i mormorsrutor

Virkat bokmärke i mormorsrutor

Comments
2 Responses to “Virkat bokmärke i mormorsrutor ministyle”
 1. donnidalmatiner skriver:

  Hej!
  Vilken storlek på nålen använde du?

  Mvh Michelle

  • Stina skriver:

   Hej!
   Jag har använt en pytteliten virknål som jag tror min farmor har köpt från början. Det står Boye 10 USA på den. De har ett annat måttsystem på sina nålar än vi i Sverige så jag vet inte riktigt vad den motsvarar i storlek på en svensk virknål. Själva virkkroken ser ut som ett knappnålshuvud ungefär. Hoppas att detta säger dig något 🙂

   Mvh Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: